Följande artikel publicerades i Smålänningen 17 dec. 2017
Språkcaféet där kvinnor från olika länder möts
Ljungby Klockan närmar sig två och kring bordet i en sal på biblioteket börjar kvinnor i olika åldrar att samlas.
De är här för att lära sig mer svenska, samtidigt som de lär känna varandra och skapar nya kontakter.
– Berätta lite om vad ni gjort idag, säger Barbro Olsson, president i Inner Wheel, när alla är på plats och har fått lappar med sina namn placerade framför sig.
Vissa av kvinnorna har lärt sig ganska mycket svenska, andra lite mindre, men alla gör sitt bästa och berättar imponerande bra - ibland med lite hjälp - om hur de spenderat dagen så här långt.
Att viljan att lära finns där är tydligt. En av deltagarna säger att hon varit sjuk, och att hon är så glad nu när hon blivit bättre och kan komma tillbaks till SFI igen.
Satt tysta
Det var när Barbro Olsson var med på ett annat språkcafé under hösten 2015 som tankarna började snurra.
– Jag märkte att det nästan inte var några kvinnor med, och de få som deltog satt mest tysta medan männen pratade, berättar hon.
Ett halvår senare, i mars 2016, hade hon och ytterligare några kvinnor inom Inner Wheel dragit igång ett eget språkcafé, med enbart kvinnor som målgrupp.
– Många är från länder där de inte har fått synas, säger Barbro, som tycker det är härligt att se hur de skiner upp och vågar ta plats.
– De är väldigt ambitiösa, och vill verkligen lära sig. Sedan start är det 70 kvinnor från ett 15-tal olika länder som har deltagit i verksamheten, säger Barbro.
Inget bidrag
Hittills har de fått bidrag från kommunen för verksamheten, men den här gången avslogs deras ansökan om blygsamma 2 000 kronor. Förklaringen var att staten inte längre delar ut pengar för ändamål av det här slaget.
Det var förstås nedslående för Barbro och de andra, men caféerna kommer att fortsätta till våren ändå, och Barbros ambition är att lyfta frågan igen framöver.
– Man får en sådan energi av caféet, och det ger en så mycket tillbaka, säger hon, och även deltagarna verkar känna likadant.
– Det är jättebra här! intygar Hassna Najjar från Syrien, som var barnsjuksköterska i 25 år i sitt hemland, och nu drömmer om att lära sig så pass bra svenska att hon kan börja jobba som sjuksköterska igen här i Sverige.
Olika teman
När alla har berättat lite om sin dag, och de två som är på caféet för första gången har presenterat sig, delar Barbro ut en uppgift, som handlar om att lära sig ord som har med köket att göra.
Hon berättar att caféerna brukar ha lite olika teman från gång till gång. Det kan handla om värderingar eller hur det är att leva i Sverige, likväl som mer konkreta ämnen, som människokroppen.
Varje träff innehåller förstås också en fikastund, och den här dagen vankas det bland annat en mjuk kaka från Kazakstan som en av deltagarna, Slupan Utegenova, har bakat och tagit med sig.
Text och bild Mariah Lennartsson
Ljungby Inner Wheel Clubs ”Språkcafé för kvinnor” i samarbete med ABF och Biblioteket i Ljungby.
Alla kvinnor som vill förbättra sin svenska och lära sig mer om hur det är att leva och bo i Sverige är välkomna – Dina barn är också väkomna!
står det i den annons som vi i början av mars 2016 gick ut med. Med hjälp från ABF kunde vi även få den översatt till arabiska.
Den 6 september 2017 startade vi den fjärde terminen och höstens språkcafé kommer att hålla öppet varje onsdag mellan 14.00 - 15.30 fram till den 13 december.
Antal kvinnor som deltagit har varierat (10-15 gäster). Likaså deras kunskaper i svenska. Någon har varit analfabet och andra har en universitetsutbildning med sig i bagaget.
Oavsett utgångsläge så visar alla kvinnorna verklig glädje och tacksamhet över möjligheten att komma till Språkcaféet. Det är mycket skratt och prat runt bordet och alla hjälps åt.
Vi fokuserar på att kvinnorna ska få prata svenska så mycket som möjligt och lägger inte så stor vikt vid det grammatiska. Som stöd i undervisningen använder vi bl a boken ”Flax” som vi skaffat via ABF och som är utarbetad av två SFI-lärare.
Vi har också ABF´s ”Medborgarbok” som hjälpmedel då vi tagit upp ämnen som berör nyanlända personers rättigheter och skyldigheter samt övriga samhällsfrågor. Boken finansieras av Europeiska Integrationsfonden.
Vi som arbetar med Språkcaféet känner att vi väl lever upp till Inner Wheel´s intentioner om befordran av sann vänskap, uppmuntran till hjälpsamhet samt främjandet av internationell förståelse. Det känns också positivt att klubben samarbetar kring ett projekt på hemmaplan.
Ekonomiskt belastar caféet inte IWs övriga verksamhet. Ljungby kommun ser det som ett Integrationsprojekt och lämnar ett ekomiskt bidrag. Biblioteket tycker vi gör ett gott arbete och ställer upp med alla sina faciliteter och bidrar även ekonmiskt för att täcka konstnaden för fikat som vi tar från Bibliotekets café.
Om vi genom vårt Språkcafé kan stärka självförtroendet och förmedla positiva tankar som kvinnan kan ta med sig hem till sin familj så har vi hjälpt dem en bit på vägen till att integreras i det svenska samhället.
Alla IW-kvinnor är välkomna till caféet, vi behövs och gör skillnad!
Ljungby 2017-10-31
Barbro Olsson
President och ansvarig för språkcaféet